حکیما... محسود رهبر گروه شبهنظامی (تحریک طالبان پاکستان) روز جمعه در حمله هواپیماهای بیسرنشین امریکایی به منطقه قبایلی (وزیرستان شمالی) کشته شد. رهبر طالبان پاکستان در آستانه دیدار با نمایندگان دولت برای انجام مذاکرات صلح هدف حمله امریکا قرار گرفته و کشته شد. هر چند گروه طالبان چه افغان و یا همنامان پاکستانی شان، با اعمال خشونت بار و کشتن زنان و کودکان افغانستان و پاکستان، برای همیشه در ذهن مردمان دو کشور نفرین شده هستند؛ اما زمان چنین عملیاتی هوائی که منجر به کشته شدن رهبر طالبان پاکستانی شد، تعجب برانگیز است!
کشتن حکیم ا... محسود در حالی اتفاق افتاد که نخست وزیر جدید پاکستان یکی از اصلی ترین طرفداران تز آشتی با طالبان و حتی وارد کردن آنها در بخشی از معادلات سیاسی شبه قاره هند است. این رویکرد نواز شریف مورد حمایت عربستان سعودی و جدیدا ایالات متحده امریکا و انگلیس نیز قرار گرفته بود. نواز شریف، از طالبان پاکستانی و افغانستانی خواسته بود تا به روند صلح ملحق شوند. اشفق کیانی فرمانده قدرتمند ارتش پاکستان نیز اعلام کرده بود که ارتش از سیاست دولت در زمینه گفتگو با طالبان به منظور پایان دادن به شورشها در این کشور حمایت میکند. احزاب سیاسی مهم پاکستان هم ماه گذشته از پیشنهاد دولت درخصوص مذاکرات با شورشیان طالبان که از سال 2007 شورشی مرگبار را علیه دولت آغاز کرده اند، حمایت کردند؛ اما حمله پهپادهای امریکائی درست زمانی صورت گرفت که اجلاس شورای مرکزی طالبان به ریاست حکیما... و با محوریت مذاکره با دولت پاکستان در ساختمانی در وزیرستان شمالی در حال برگزاری بود.
هر چند احتمالاً حکیم ا... محسود در آتش اختلاف بین گروهی طالبان قربانی شده باشد و گروه (وزیر روشان) به امریکا برای انجام این حمله کمک کرده باشد؛ اما به هر صورت به احتمال فراوان صحبت از مذاکرات طالبان پاکستانی با دولت آن کشور که قرار بود بعد از جلسۀ سران طالبان انجام شود، به تأخیر طولانی خواهد افتاد و طالبان بیشتر به فکر انتقام از امریکا خواهند بود تا مذاکرات صلح. البته افغانستان نیز از تأثیرات این حمله بینصیب نخواهد ماند، زیرا طالبان پاکستانی با کمک هم نامانشان در افغانستان، سعی در افزایش حملات بر علیه نیروهای خارجی و دولت افغانستان نیز خواهند نمود. و این سناریو نیز دور از ذهن نباید باشد که حذف محسود میتواند منجر به جمع شدن بیشتر افرادی که تحت نام طالبان در دو سوی مرز فعالیت دارند به محوریت رهبری ملاعمر، که خود را امیرالمومنین و رهبر بلامنازع و سنتی طالبان میداند، گردد. که از این منظر نیز دولت و مسؤولان امنیتی و به ویژه بخش استخباراتی کشورمان باید با هوشیاری کامل مواظب حملات تلافی جویانۀ طالبان در خاک افغانستان باشند.
به هر حال با کشته شدن حکیم ا... محسود، داستان طالبان پاکستان پایان نمی پذیرد و همانگونه که در خبرها شنیدیم، احتمالاً جانشین وی هم به نام "قاری ولایت" تعیین شده است؛ و ممکن است تحرکات تروریستی این گروه در دو سوی مرز پاکستان و افغانستان افزایش نیز پیدا کنند. و این احتمال نیز وجود دارد که رهبر جدید طالبان پاکستانی به دلیل سیاستهای دوگانۀ امریکا، حاضر به مذاکره نباشد که این موضوع هم سبب طولانی شدن جنگ و ناآرامی در دو کشور اسلامی پاکستان و افغانستان خواهد شد.
سرمقاله شماره 158 روزنامه انصار
تاریخ: 1392/8/12
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1129